Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

26.05.2022. 13:58

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bože Kožula, rođenog 1990. godine u Mostaru, državljanina BiH i R Hrvatske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Optuženi se tereti da je nezakonito pribavio i pokušao staviti u promet veću količinu akcizne robe-duhana, koji nije bio obilježen kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, optuženi je dana 13. oktobra prošle godine, rezani duhan veće vrijednosti na ilegalnom tržištu, u količini od 260 kilograma, zapakovan u PVC vreće, za koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, prevozio u motornom vozilu, u namjeri dalje preprodaje na području općine Tuzla,  te je zatečen prilikom kontrole na području magistralnog puta Jablanica – Sarajevo i u toj namjeri spriječen od strane policijskih službenika PS Hadžići i ovlaštenih službenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH,  u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba