Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 2 ЛИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У БИЈЕЉИНИ 1992. ГОДИНЕ

13.05.2022. 12:48

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 2 ЛИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У БИЈЕЉИНИ 1992. ГОДИНЕ

1.   Самарџија Миленка, зв. “Травка” и “Жабац”, рођеног 1964. године у Травнику

2.   Станић Косте, зв. ”Коле” рођеног 1970. године у мјесту Соколац

Оптужени се терете да су као припадници МУП РС–Соколац, заједно са више лица, поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица, те директно, свјесно и вољно учествовали у убиствима цивила бошњачке националности, међу којима је било и жена, дјеце и старијих лица који ни на који начин нису учествовали у непријатељствима и војним операцијама.

У оптужници се наводи да су оптужени у мјесецу септембру 1992. године учествовали у присилном одвођењу цивила из њихових кућа, транспорту војним камионом и стријељању на обали ријеке Дрине, укупно 22 жртве из породица Сарајлић, Сејменовић и Малагић, који су убијени пуцањем из ватреног оружја а њихова тијела бачена у ријеку Дрину.

Оптужени се терете да су лично и директно учествовали у стријељању и убиствима жртава од којих је најстарија била жена од 72 године, а најмлађа дјечак који је имао 6 година.

У наведеном злочину убијено је 5 жртава које су биле млађе од 18 година.

Оптужени Самарџија такође се терети да је 10-ак дана прије наведеног злочина учествовао у незаконитом присилном одвођењу 3 цивила бошњачке националности из њихових домова и јавних мјеста у просторије полицијске станице гдје је жртве мучио и злостављао, те након тога превезао жртве до обале ријеке Дрине у мјесту Балатун, гдје је пуцањем из близине из ватреног оружја лично усмртио три  цивила.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba