Vijesti

PRIJEDLOG MJERE PRITVORA ZA 5 OSUMNJIČENIH U PREDMETU KODNOG NAZIVA DIJAMANT

25.04.2022. 08:12

Postupajuća tužiteljica Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja svih osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 5 osumnjičenih osoba:

 

PRIJEDLOG MJERE PRITVORA ZA 5 OSUMNJIČENIH U PREDMETU KODNOG NAZIVA DIJAMANT

1. Nikolić Miloša, rođenog 1993. godine u mjestu Sokolac, uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH

2. Hodo Jasmina, rođenog 1996. godine u Sarajevu

3. Lugonja Dalibora, rođenog 1980. godine u Sarajevu

4. Kajanija Ehvada, rođenog 1995. godine u Sarajevu

5. Osmić Harisa, rođenog 1992. godine u Splitu, R Hrvatska

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Tužiteljstva BiH i SIPA-e i osumnjičeni su da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina, sa ciljem krijumčarenja i plasiranja na ilegalno narko-tržište u BiH veće količine opojne droge "speed", kako bi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

U opsežnoj akciji tužiteljstva i policije osumnjičeni su otkriveni, locirani i lišeni slobode, nakon čega su dovedeni postupajućem tužitelju, te ispitani u nazočnosti odvjetnika. 

Mjera pritvora predložena je kako bi se osiguralo neometano vođenje istrage, zbog opasnosti od bjekstva određenih osumnjičenih, te kako osumnjičeni ne bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja kaznenih djela u ovom predmetu. 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba