Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ДИРЕКТОРИЦЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА – ICMP

17.03.2022. 14:02

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, састао се са директорицом Међународне комисије за нестала лица (ICMP) Kathryne Bomberger.

ОДРЖАН САСТАНАК В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ДИРЕКТОРИЦЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА – ICMP

Централне теме састанка односиле су се на процесе тражења и идентификације преосталих око 7400 несталих лица за којима се још увијек трага у Босни и Херцеговини.

В.д. главног тужиоца Кајганић истакао је да је институцијама у Босни и Херцеговини потребна помоћ ICMP-а, нарочито у погледу ангажовања савремених технолошких ресурса за тражење локација масовних гробница и посмртних остатака несталих лица.

Истакао је да се истражиоци и стручно особље Тужилаштва БиХ готово свакодневно налазе на терену на локацијама потраге за несталим лицима, у свим крајевима Босне и Херцеговине, јер је проналазак и идентифкација несталих лица значајна доказна грађа за предмете ратних злочина у којима поступа Тужилаштво БиХ.

Директорица ICMP-а Bomberger истакла је да је потребан континуиран заједнички рад институција у Босни и Херцеговини, уз помоћ ICMP-а и међународне заједнице, како би се омогућио што бржи проналазак несталих лица за којима се још увијек трага, те да је регионална сарадња значајан сегмент у том процесу.

Заједнички закључак састанка је да је тражење несталих лица приоритет због породица жртава које већ дуже од 27 година трагају за посмртним остацима својих најближих сродника, као и за процес владавине права у Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba