Vijesti

ODRŽAN SASTANAK V.D. GLAVNOG TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BiH I RAVNATELJICE MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE – ICMP

17.03.2022. 14:02

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, sastao se sa ravnateljicom Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

ODRŽAN SASTANAK V.D. GLAVNOG TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BiH I RAVNATELJICE MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE – ICMP

Središnje teme sastanka odnosile su se na procese traženja i identifikacije preostalih oko 7400 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga u Bosni i Hercegovini.

V.d. glavnog tužitelja Kajganić istakao je da je institucijama u Bosni i Hercegovini potrebna pomoć ICMP-a, naročito u pogledu angažiranja suvremenih tehnoloških resursa za traženje lokacija masovnih grobnica i posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Istakao je da se istražitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH gotovo svakodnevno nalaze na terenu na lokacijama potrage za nestalim osobama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, jer je pronalazak i identifkacija nestalih osoba značajna dokazna građa za predmete ratnih zločina u kojima postupa Tužiteljstvo BiH.

Ravnateljica ICMP-a Bomberger istakla je da je potreban kontinuiran zajednički rad institucija u Bosni i Hercegovini, uz pomoć ICMP-a i međunarodne zajednice, kako bi se omogućio što brži pronalazak nestalih osoba za kojima se još uvijek traga, te da je regionalna suradnja značajan segment u tom procesu.

Zajednički zaključak sastanka je da je traženje nestalih osoba prioritet zbog obitelji žrtava koje već duže od 27 godina tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih srodnika, kao i za proces vladavine prava u Bosni i Hercegovini.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba