Вијести

РЕАЛИЗОВАНО ПРЕСЕЉЕЊЕ КАПАЦИТЕТА ТУЖИЛАШТВА БиХ У АДАПТИРАНУ ЗГРАДУ

14.03.2022. 14:36

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, уприличио је свечани пријем за званичнике партнерских правосудних институција Суда БиХ, ВСТС-а БиХ и Министарства правде БиХ поводом пресељења капацитета Тужилаштва Босне и Херцеговине у надограђену и адаптирану зграду за смјештај капацитета Тужилаштва БиХ.

РЕАЛИЗОВАНО ПРЕСЕЉЕЊЕ КАПАЦИТЕТА ТУЖИЛАШТВА БиХ У АДАПТИРАНУ ЗГРАДУ

Свечану примопредају објекта су извршили и објекат отворили в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић и министар правде БиХ Јосип Грубеша.

Прије око 2 мјесеца в.д. главног тужиоца Кајганић дао је инструкцију и упутства за окончање потребних процедура техничког пријема, те почетак пресељења капацитета Тужилаштва БиХ у адаптирану и надограђену зграду у оквиру Комплекса правосудних институција БиХ, након чега је овај процес у највећем дијелу успјешно реализован и окончан.

Просторије у којима су сада смјештени тужиоци, сарадници и стручно и административно особље испуњавају захтјевне услове из области техничке и информатичке опремљености, као и прописане безбједносне и техничке стандарде потребне за ефикасан рад на тужилачким предметима.

Такође, капацитети имају предвиђене просторије за адекватно чување и архивирање документације, простор прилагођен кретању лица са инвалидитетом, ходнике и просторије за повезаност са новом зградом, као и сва потребна техничка рјешења за функционисање правосудне институције.

На овај начин, након усељења у нову зграду које је извршено 2018. године, сви капацитети тужилаштва биће у адекватном радном простору, а такође ће се ослободити ранији капацитети који ће бити уступљени на кориштење Суду БиХ и ВСТС-у БиХ.

Надоградња и адаптација зграде највећим дијелом извршена је средствима Босне и Херцеговине, те се захваљујемо Министарству правде БиХ и свим институцијама државе Босне и Херцеговине које су помогле у рјешавању дугогодишњег проблема смјештаја капацитета, а што су потешкоће које су Тужилаштво БиХ пратиле од самог оснивања институције прије 19 година.

Грађанима Босне и Херцеговине желимо поручити да око 250 запосленика ове институције наставља интензивно радити на јачању владавине права и безбједности свих грађана Босне и Херцеговине, процесуирањем починилаца најтежих кривичних дјела која су нашој надлежности, а  на европском путу Босне и Херцеговине.

Технички подаци о новој згради:

Вишегодишњи пројекат – Реконструкција објекта и надоградња спрата за смјештај Тужилаштва Босне и Херцеговине.

- Радови на реконструкцији започети у октобру 2019. године

-       Реализација пројекта: Министарство правде БиХ, Министарство финансија БиХ, компанија ITC

-       Укупна вриједност пројекта 3,78 милиона КМ

-       Укупна бруто површина објекта: 3394,93 м2

-       Укупна корисна површина објекта: 2966,72 м2

У прилогу се налази неколико фотографија из периода изградње, као и финално уређених просторија.

Видео-инсерте свечаног отварања, састанка највиших званичника правосудних институција, као и обиласка објекта можете преузети на линку испод.

Download link https://we.tl/t-PG3SjPxUuP


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba