Vijesti

REALIZIRANO PRESELJENJE KAPACITETA TUŽITELJSTVA BiH U ADAPTIRANU ZGRADU

14.03.2022. 14:36

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, upriličio je svečani prijem za dužnosnike partnerskih pravosudnih institucija Suda BiH, VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH povodom preseljenja kapaciteta Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u nadograđenu i adaptiranu zgradu za smještaj kapaciteta Tužiteljstva BiH.

REALIZIRANO PRESELJENJE KAPACITETA TUŽITELJSTVA BiH U ADAPTIRANU ZGRADU

Svečanu primopredaju objekta su izvršili i objekat otvorili v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Prije oko 2 mjeseca v.d. glavnog tužitelja Kajganić dao je instrukciju i upute za okončanje potrebnih procedura tehničkog prijema, te početak preseljenja kapaciteta Tužiteljstva BiH u adaptiranu i nadograđenu zgradu u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, nakon čega je ovaj proces u najvećem dijelu uspješno realiziran i okončan.

Prostorije u kojima su sada smješteni tužitelji, suradnici i stručno i administrativno osoblje ispunjavaju zahtjevne uvjete iz oblasti tehničke i informatičke opremljenosti, kao i propisane sigurnosne i tehničke standarde potrebne za učinkovit rad na tužiteljskim predmetima.

Također, kapaciteti imaju predviđene prostorije za adekvatno čuvanje i arhiviranje dokumentacije, prostor prilagođen kretanju osoba sa invaliditetom, hodnike i prostorije za povezanost sa novom zgradom, kao i sva potrebna tehnička rješenja za funkcioniranje pravosudne institucije.

Na ovaj način, nakon useljenja u novu zgradu koje je izvršeno 2018. godine, svi kapaciteti tužiteljstva bit će u adekvatnom radnom prostoru, a također će se osloboditi raniji kapaciteti koji će biti ustupljeni na korištenje Sudu BiH i VSTV-u BiH.

Nadogradnja i adaptacija zgrade najvećim dijelom izvršena je sredstvima Bosne i Hercegovine, te se zahvaljujemo Ministarstvu pravde BiH i svim institucijama države Bosne i Hercegovine koje su pomogle u rješavanju dugogodišnjeg problema smještaja kapaciteta, a što su poteškoće koje su Tužiteljstvo BiH pratile od samog osnutka institucije prije 19 godina.

Građanima Bosne i Hercegovine želimo poručiti da oko 250 uposlenika ove institucije nastavlja intenzivno raditi na jačanju vladavine prava i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, procesuiranjem počinitelja najtežih kaznenih djela koja su našoj nadležnosti, a  na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Tehnički podaci o novoj zgradi:

Višegodišnji projekat – Rekonstrukcija objekta i nadogradnja sprata za smještaj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

- Radovi na rekonstrukciji započeti u listopadu 2019. godine

-      Realizacija projekta: Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo financija BiH, kompanija ITC

-      Ukupna vrijednost projekta 3,78 milijuna KM

-      Ukupna bruto površina objekta: 3394,93 m2

-      Ukupna korisna površina objekta: 2966,72 m2

U prilogu se nalazi nekoliko fotografija iz perioda izgradnje, kao i finalno uređenih prostorija.

Video-inserte svečanog otvaranja, sastanka najviših dužnosnika pravosudnih institucija, kao i obilaska objekta možete preuzeti na linku ispod.

Download link https://we.tl/t-PG3SjPxUuP


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba