Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH KOORDINIRA AKTIVNOSTI GRANIČNE POLICIJE I SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA U BORBI PROTIV MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

24.02.2022. 10:01

Tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u okviru obimne istrage koja se provodi u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije kao i krijumčarenja lica, od ranih jutarnjih sati koordinira aktivnosti i pretrese koji se provode na području Orašja i okoline.

 

TUŽILAŠTVO BiH KOORDINIRA AKTIVNOSTI GRANIČNE POLICIJE I SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA U BORBI PROTIV MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

Aktivnosti se odnose na prikupljanje dokaza o počiniocima krivičnih djela trgovine ljudima. U ovom predmetu prikupljeni su dokazi da osumnjičena lica iz migrantske populacije, zloupotrebljavajući težak položaj žrtava koje su takođe iz migrantske populacije, a borave na području BiH, vrše zlostavljanje i iskorištavanje žrtava, među kojima ima i maloljetnih lica.

Aktivnosti koje su proveli Tužilaštvo BiH, Granična policija i Služba za poslove sa strancima usmjerene su na prikupljanje dokaza za procesuiranje osumnjičenih, a takođe i zbrinjavanje i pružanje zaštite žrtvama i oštećenim.

Osumnjičeni počinioci i žrtve su iz migrantske populacije koja boravi u BiH, uglavnom državljani Afganistana i Pakistana.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije nastavljaju intenzivan rad u ovom predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba