Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА КРИВОТВОРЕЊЕ НОВЦА

17.01.2022. 14:11

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА КРИВОТВОРЕЊЕ НОВЦА

-      ТРЕБИЊАЦ СЕМИРА, рођеног 1991. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, у мјесецу јуну и јулу 2021. године, помоћу одговарајуће опреме начинио већи број фалсификованих новчаница у апоенима од 20, 50, 100 и 200 КМ, те их на осмишљен начин стављао у оптицај као праве на подручју Сарајева и Коњица.

Фалсификоване новчанице оптужени је стављао у промет најчешће договарајући и плаћајући разну робу у већој вриједности (од 1100-3000 КМ), путем интернет огласника, а затим у циљу да себи прибави корист, на договорено мјесто долазио одјевен у одјећу која асоцира на униформу полицијских службеника и стављао у промет фалсификоване новчанице.

Према наводима оптужнице, у даљим намјерама оптужени је спријечен од стране полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту БиХ. Приликом претреса стана и других просторија и покретних ствари које оптужени користи, пронађени су предмети употријебљени за извршење кривичних дјела и то опрема и материјал кориштен за израду фалсификованих новчаница, одјећа која асоцира на полицијску униформу, као и одређена количина фалсификованих новчаница.

Оптужени се терети да је починио продужено кривично дјело кривотворење новца из члана 205. став 1. Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 54. истог Закона, у стицају са кривичним дјелом лажно представљање из члана 369. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине. 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba