Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

17.01.2022. 14:11

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

-       TREBINJAC SEMIRA, rođenog 1991. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u mjesecu junu i julu 2021. godine, pomoću odgovarajuće opreme načinio veći broj krivotvorenih novčanica u apoenima od 20, 50, 100 i 200 KM, te ih na osmišljen način stavljao u opticaj kao prave na području Sarajeva i Konjica.

Krivotvorene novčanice optuženi je stavljao u promet najčešće dogovarajući i plaćajući raznu robu u većoj vrijednosti (od 1100-3000 KM), putem internet oglasnika, a zatim u cilju da sebi pribavi korist, na dogovoreno mjesto dolazio odjeven u odjeću koja asocira na uniformu policijskih službenika i stavljao u promet krivotvorene novčanice.

Prema navodima optužnice, u daljim namjerama optuženi je spriječen od strane policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Prilikom pretresa stana i drugih prostorija i pokretnih stvari koje optuženi koristi, pronađeni su predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnih djela i to oprema i materijal korišten za izradu krivotvorenih novčanica, odjeća koja asocira na policijsku uniformu, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona, u sticaju sa krivičnim djelom lažno predstavljanje iz člana 369. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba