Вијести

ПОСЕБНИ ОДЈЕЛ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ У 2021. ГОДИНИ ПОДИГАО ОПТУЖНИЦЕ У 151 ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ 278 ОПТУЖЕНИХ ЛИЦА

04.01.2022. 12:44

Број подигнутих оптужница, у односу на оптужена лица, у овом Одјелу за 16,2% је већи у односу на број оптужених у Одјелу II и Одјелу III у 2020. години у којој је оптужено 239 лица.

ПОСЕБНИ ОДЈЕЛ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ У 2021. ГОДИНИ ПОДИГАО ОПТУЖНИЦЕ У 151 ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ 278 ОПТУЖЕНИХ ЛИЦА

Рад Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију у протеклој години обиљежили су предмети у борби против организованог криминала, тероризма, корупције, финансијског криминала, као и велики број предмета повезаних са илегалним миграцијама и међународним кријумчарењем миграната.

Тужилаштво БиХ учествовало је у више међународних операција, усмјерених на борбу против организованог прекограничног криминала, повезаног са недозвољеним прометом опојних дрога, кријумчарењем оружја и муниције, кријумчарењем илегалних миграната и других облика кривичних дјела из надлежности Тужилаштва БиХ.

Остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама из земаља региона, као и земаља ЕУ и свијета, у операцијама које су реализоване у комуникацији са колегама из Хрватске, Србије, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Њемачке, Француске, Холандије, Луксембурга, Малте, Кипра, САД-а и др.

У 2021. години покренуте су активности у Одсјеку за борбу против корупције које су дале резултат у подигнутим оптужницама у овој области, као и активним истрагама у којима се у наредним мјесецима очекује доношење тужилачких одлука.

Збирни резултати показују да је Тужилаштво БиХ у 2021. години подигло оптужнице у укупно 172 предмета против 334 оптужена лица. 

Број укупно оптужених лица у овој години већи је за 50 оптужених у односу на 2020. годину, што је за 17,6% више.

Од укупног броја оптужница (172 предмета / 334 лица) Посебни одјел за ратне злочине подигао је оптужнице у 21 предмету против 56 лица, док је Посебни одјел за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао оптужнице у 151 предмету против 278 лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba