Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV RATNIH ZAROBLJENIKA NA PODRUČJU TEOČAKA 1993. GODINE

24.12.2021. 12:08

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV RATNIH ZAROBLJENIKA NA PODRUČJU TEOČAKA 1993. GODINE

1.   Avdičević Dževada, zv. ”Babak”, rođenog 1964. godine u Teočaku

2.   Hadžajlić Ahmeda, rođenog 1961. godine u Bijelom Polju, Crna Gora

3.   Efendić Muharema, rođenog 1946. godine u Bratuncu

4.   Ikanović Izeta, zv. “Kratelj”, rođenog 1971. godine u Teočaku.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Teočaka i okoline, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika prema zarobljenim pripadnicima VRS, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubistvom zarobljenika i kasnijim sakrivanjem njihovih posmrtnih ostataka.

U optužnici se navodi da su optuženi nezakonito i suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika kojima su nanošene teške fizičke i psihičke ozljede da bi nakon toga, suprotno Ženevskim konvencijama, organizovali “prijeki sud” i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina sakrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka.

Optuženi se terete za krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Prema Sudu BiH upućen je i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba