Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU KOTOR-VAROŠI

23.12.2021. 09:16

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU KOTOR-VAROŠI

-      Samardžija Zdravka, rođenog 1954. godine u Sanskom Mostu.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, zapovijedajući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, zajedno sa drugim osobama iz struktura vojske i policije, sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno pučanstvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okolnih mjesta.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatočenje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubojstva više desetina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških tjelesnih i psihičkih povreda koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkava i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina koji predstavljaju kulturno-povijesne spomenike.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a krivnju optuženog tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba