Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ГОРАЖДА 1992. ГОДИНЕ

21.12.2021. 11:20

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине полицијски службеници SIPA-е, на подручју Вишеграда и Новог Горажда, лоцирали су и лишили слободе двојицу осумњичених.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ГОРАЖДА 1992. ГОДИНЕ

Истрага у предмету односи се на ратни злочин над цивилним жртвама бошњачке националности, на локалитету мјеста Лозје на подручју Горажда.

Осумњичени се терете да су као команданти јединица ВРС на том подручју командовали и учествовали у акцији напада на наведено село, приликом којег је убијено око 30 жртава, углавном цивила, међу којима је било жена, дјеце и лица старије животне доби.

Осумњичени су под истрагом због кривичних дјела - ратни злочин против цивилног становништва, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина, у вези са кривичним дјелом индивидуална и командна одговорност из Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Након лишења слободе осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога одлучити о даљим активностима у предмету.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba