Vijesti

OPTUŽENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU VLASENICE I MILIĆA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

12.11.2021. 12:54

Optuženi Višković Goran zv. "Vjetar" (1954), optužen da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva na području opština Vlasenice i Milića, u prisustvu advokata sporazumno je priznao krivicu za ratni zločin počinjen u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1993. godine.

OPTUŽENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU VLASENICE I MILIĆA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u rasponu od 5 (pet) do 8 (osam) godina.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH je obavilo razgovore sa predstavnicima žrtava, oštećenih, njihovih porodica i srodnika, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, koju je objedinio sa postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba