Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

15.10.2021. 11:15

Optuženi se terete da su nezakonito stavljali u promet veću količinu duhana i duhanskih prerađevina koje nisu bile obilježene akciznim markicama Bosne i Hercegovine. 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      STANKOVIĆ ŽELJKA, rođenog 1965. godine u opštini Srebrenik, državljanina Bosne i Hercegovine, i

-      STANKOVIĆ STANE, rođene 1966. godine u opštini Srebrenik, državljanke Bosne i Hercegovine.

Optuženi supružnici se terete da su, u periodu od januara mjeseca do 07. jula prošle godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, nezakonito stavili u promet veću količinu akcizne robe - duhana, duhanskih prerađevina i cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice,  optuženi su u navedenom periodu rezani duhan, u ukupnoj količini od 1.215 kg, nabavljali od njima poznatih osoba, a potom isti u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni.

Nakon nabavke, duhan i duhanske prerađevine stavljali su u promet i prodaju u Brčkom, te na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koji su koristili optuženi, pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana bez odgovarajućih kontrolnih i nadzornih markica Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a., stav 1. i u vezi sa članom 29. i 54. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba