Вијести

НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА ПРОВЕДЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ПОД НАДЗОРОМ ТУЖИЛАШТВА БиХ

08.10.2021. 09:23

Пронађени су посмртни остаци укупно пет лица, од чега три одрасла лица и двоје дјеце.

НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА ПРОВЕДЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ПОД НАДЗОРОМ ТУЖИЛАШТВА БиХ

Стручни сарадник из Посебног одјела за ратне злочине боравио је на локацији Јошева-брдо, на подручју Братунца, гдје је координисао процесом ексхумације и потраге за посмртним остацима лица несталих у протеклом рату.

На наведеном локалитету пронађени су посмртни остаци укупно 5 лица, за које се судски вјештак-патолог изјаснио да се највјеројатније ради о лицима женског пола, највјероватније 3 жене и двоје дјеце, што се поклапа и са изјавама свједока о страдалим лицима укопаним на наведеној локацији.

Према прелиминарним информацијама, највјеројатније се ради о жртвама бошњачке националности убијеним у Братунцу, 1992. године. 

Посмртни остаци биће упућени на даљу судско-медицинску обраду, узимање узорака те утврђивање идентитета путем ДНК анализе, како би се у потпуности утврдио идентитет лица чији су посмртни остаци пронађени.

На локалитету ексхумације рад овлаштених службених лица координисао је представник Тужилаштва БиХ, а на ексхумацији су учествовали и љекар-патолог судске медицине, представници Института за нестала лица (ИНЛ) БиХ, потребни радници и механизација, као и полицијски службеници ПС Братунац који су обезбјеђивали мјесто ексхумације.

Представници Тужилаштва БиХ готово свакодневно учествују у процесима ексхумација и тражења несталих лица у свим крајевима широм Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba