Vijesti

NA PODRUČJU BRATUNCA PROVEDENA EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽITELJSTVA BIH

08.10.2021. 09:23

Pronađeni su posmrtni ostaci ukupno pet osoba, od čega tri odrasle osobe i dvoje djece.

NA PODRUČJU BRATUNCA PROVEDENA EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽITELJSTVA BIH

Stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine, boravio je na lokaciji Joševa-brdo, na području Bratunca, gdje je koordinirao procesom ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu.

Na navednom lokalitetu, pronađeni su posmrtni ostaci ukupno 5 osoba, za koje se sudski vještak-patolog izjasnio da se najvjerojatnije radi o osobama ženskog spola, najvjerojatnije 3 žene i dvoje djece, što se poklapa i sa izjavama svjedoka o stradalim osobama ukopanim na navedenoj lokaciji.

Prema preliminarnim informacijama, najvjerojatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim u Bratuncu, 1992. godine.  

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu, uzimanje uzoraka, te utvrđivanje identiteta putem DNK analize, kako bi se u potpunosti utvrdio identitet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Na lokalitetu ekshumacije, rad ovlaštenih službenih osoba koordinirao je predstavnik Tužiteljstva BiH, a na ekshumaciji su sudjelovali i ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Bratunac, koji su osiguravali mjesto ekshumacije.

Predstavnici Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima diljem Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba