Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 407 000 КМ

06.10.2021. 12:09

Оптужене су два физичка и једно правно лице, који се терете да су током 2019. године починили финансијски криминал повезаним незаконитим трансакцијама кроз више земаља, укључујући САД, Њемачку, Хрватску и Босну и Херцеговину.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 407 000 КМ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1. Суботић Горан Александра, рођеног 1990. године у Босанској Градишки, држављанин БиХ

2. Скоко Јосипа, рођеног 1986. године у Пожеги, Хрватска, раније осуђиван, држављанин БиХ и Р Хрватске

3. Правног лица “Halilović International” д.о.о. Тузла, са сједиштем у Тузли, које је основано од оптуженог Суботић Горан Александра, који је директор и овлаштено лице за располагање средствима предузећа.

Оптужени се терете да су током 2019. године, дјелујући заједно и у договору, у намјери прикривања стварног извора и природе новца у износу од 473.047,21 КМ, знајући да је стечен почињењем кривичних дјела у иностранству (САД), починили низ незаконих радњи како би наведени новац присвојили и ставили у легалан платни промет у БиХ посредством трећеоптуженог правног лица - предузећа “Halilović International” д.о.о. Тузла.

У оптужници се наводи да су оптужени новац који је потицао од једног предузећа у САД-у, које дјелује у саставу фирме из Њемачке, задобили на незаконит начин почињењем преваре и фалсификовања у финансијском пословању, у више наврата трансферисали на различите рачуне лица у Хрватској и Босни и Херцеговини, те вршили фиктивне промете робе и незаконите измјене улагачких средстава појединих предузећа, све са циљем да новчани износ трансферишу у БиХ, како би са њим даље незаконито располагали.

Ова оптужница резултат је обимне међународне истраге финансијског криминала и прања новца у којој је учествовало Тужилаштво БиХ, а новчана средства у износу од 407.918,88 КМ привремено су блокирана у Босни и Херцеговини на захтјев Тужилаштва БиХ, а наредбом Суда БиХ.

Оптужени се терете да су, по претходном договору, новац за који су знали да је прибављен кривичним дјелом примили, располагали њиме, вршили пренос и на други начин прикрили или покушали прикрити његову природу, а такав новац је прибављен почињењем кривичног дјела у иностранству, чиме су починили кривично дјело - прање новца из члана 209. Кривичног закона БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 16 свједока, међу којима и страних држављана наведених земаља, позивањем стручног вјештака те прилагањем веће количине доказног материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba