Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 407 000 KM

06.10.2021. 12:09

Optužene su dvije fizičke i jedna pravna osoba, koje se terete da su tijekom 2019. godine počinile financijski kriminal povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 407 000 KM

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1. Subotić Goran Aleksandra, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH

2. Skoko Josipa, rođenog 1986. godine u Požegi, Hrvatska, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Hrvatske

3. Pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Subotić Goran Aleksandra, koji je ravnatelj i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima poduzeća.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM, znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u inozemstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom trećeoptužene pravne osobe - poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla.

U optužnici se navodi da su optuženi novac koji je poticao od jednog poduzeća u SAD-u, koje djeluje u sastavu tvrtke iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prijevare i krivotvorenja u financijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te vršili fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih poduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi sa njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage financijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužiteljstvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini na zahtjev Tužiteljstva BiH, a naredbom Suda BiH.

Optuženi se terete da su, po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u inozemstvu, čime su počinili kazneno djelo - pranje novca iz članka 209. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i stranih državljana navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba