Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELUJE NA MEĐUNARODNOM FORUMU TUŽILACA U BORBI PROTIV PREKOGRANIČNOG KRIMINALA

28.09.2021. 13:43

Sastanak na kojem, putem video-konferencije, sudjeluju zvaničnici iz više od 20 zemalja, održava se u organizaciji TAIEX-a, a odnosi se na saradnju tužilaca u borbi protiv terorizma i cyber kriminala, kao i krivičnih djela protiv zaštite okoliša.

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELUJE NA MEĐUNARODNOM FORUMU TUŽILACA U BORBI PROTIV PREKOGRANIČNOG KRIMINALA

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa svojim zamjenicima i rukovodiocima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Ozrenkom Nešković i Ismetom Šuškićem, sudjeluje na dvodnevnoj radionici koja se održava u okviru međunarodnog mehanizma TAIEX.

Na sastanku sudjeluju predstavnici tužilaštava iz više od 20 zemalja, među kojima država EU i Zapadnog Balkana, te predstavnici Evropske komisije, Evropske unije, Evropskog javnog tužilaštva te agencija EUROJUST, EUROPOL i drugih institucija za provođenje zakona.  

Na sastanku su se sudionicima obratili g. Oliver Varhelyi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje, kao i visoki zvaničnici Evropske unije. 

Centralne teme radionice odnosit će se na prekograničnu i međunarodnu saradnju u borbi protiv cyber kriminala, terorizma, kao i krivičnih djela protiv zaštite okoliša.

Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju rade na više predmeta koji uključuju prekograničnu i međunarodnu saradnju u borbi protiv teških oblika kriminala, sa partnerskim institucijama iz regiona, Evropske unije i svijeta. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba