Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

21.09.2021. 14:48

Regionalni sastanak tužitelja o suradnji u predmetima ratnih zločina održan je u Beogradu, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda-UNDP i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a domaćin sastanka bilo je Tužilaštvo za ratne zločine  Srbije.

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Na sastanku je sudjelovalo oko 50 dužnosnika tužiteljskih institucija u regionu, glavni tužitelj pri MRMKS-u Serge Brammertz, te najviši dužnosnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i njezini zamjenici i rukovoditelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, Milanko Kajganić i Diana Kajmaković, kao i rukovoditeljica odsjeka Sanja Jukić, prezentirali su rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH, kao i ostvarene rezultate odjela, sa akcentom na aktivnosti u predmetima u kojima je ostvarivana regionalna i međunarodna suradnja.

Središnje teme regionalnog sastanka odnosile su se na ključne izazove i probleme u suradnji,  primjere uspješne suradnje, rješavanje pitanja traganja za nestalim osobama, kao i kazneno gonjenje predmeta ratnih zločina sa elementima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Na sastanku je također razgovarano o dosadašnjoj suradnji u istragama i prijenosu postupaka, unaprjeđenju te suradnje, odabiru predmeta za buduća postupanja, koordinaciji istraga, postupanju po zahtjevima za suradnju na temelju protokola i sporazuma i drugim bitnim pitanjima iz oblasti regionalne suradnje.

Dio tema odnosio se i na primjenu instituta sporazumnog priznanja, unaprjeđenje prekograničnog pristupa svjedocima, pomoć u identificiranju i kontaktiranju svjedoka i unaprjeđenju njihove sigurnosti. Na sastanku je razgovarano i o koordinaciji daljnjih koraka u unaprjeđenju suradnje u istragama i prijenosu postupaka, kao i otvorenim pitanjima za daljnje bilateralne i regionalne sastanke.

Tužitelji iz regiona suglasni su da je i dalje potrebna pomoć i koordinacija Ureda tužitelja pri MRMKS-u u svim pitanjima koja se odnose na regionalnu suradnju, od procesa ustupanja predmeta, praćenja razvoja tih predmeta, kao i osiguranja pomoći u procesu traženja nestalih osoba i primjene dokaza prikupljenih u MRMKS-u u tužiteljskim postupcima u zemljama regiona.

Tužiteljstvo BiH zainteresirano je za jačanje regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, s obzirom da se određeni broj optuženih i osumnjičenih osoba za ratne zločine u BiH nalazi u zemljama regiona.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba