Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИСТИЧКИХ АКТИВНОСТИ

07.09.2021. 15:42

Оптужена Хамзабеговић Сена (1960), терети се да је у више наврата, новац у укупном износу од око 230 000 КМ, упутила за финансирање терористичких активности и дјеловање држављана БиХ у оквиру структура које су проглашене терористичким организацијама и формацијама, на страним ратиштима Сирије и Ирака.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИСТИЧКИХ АКТИВНОСТИ

Тужилац Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-       Хамзабеговић Сене, рођене 1960. године у Тузли, држављанка БиХ и Швицарске, налази се у притвору.

Оптужена се терети да је у периоду од 2013. до 2018. године, у више наврата, учествовала у прикупљању и пружању финансијске помоћи, за потребе држављана БиХ који су боравили на страним ратиштима Сирије и Ирака, иако је знала да се наведена лица боре на страни тзв. “ИСИЛ“-а, у оквиру формација Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front и другим формацијама, које су на основу резолуција УН-а проглашене терористичким организацијама, чији припадници свакодневним оружаним терористичким акцијама, нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима и другим радњама проводе терористичке активности на наведеном подручју.

Оптужена је, знајући да се на наведеном подручју налази и Хамзабеговић Мурадиф, који заједно са другим држављанима БиХ учествује у терористичким активностима, те да добијени новац користи за финансирање тих активности, у више наврата обезбјеђивала веће новчане износе у валутама ЕВРО, КМ и CHF, те новац уплаћивала и лично односила на подручје Сирије, гдје је новац предавала Хамзабеговић Мурадифу који је, према прикупљеним доказима, новац користио за давање плата лицима која учествују у терористичким активностима, куповини оружја и у друге сврхе.

Оптужена се терети да је лично, непосредно и посредно прикупљала новац и обезбјеђивала средства знајући да ће иста бити употријебљена у терористичке сврхе и за терористичке активности и дјеловање терористичке групе и организације, чиме је починила кривично дјело финансирање терористичких активности из члана 202. став 2. тачка б) КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba