Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA UNOCT – GLOBALNOG PROGRAMA ZA BORBU PROTIV FINANSIRANJA TERORIZMA

11.08.2021. 15:09

Centralne teme odnosile su se na aktivnosti i rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i aktivnosti globalnog programa UN-a za borbu protiv finansiranja terorizma.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA UNOCT – GLOBALNOG PROGRAMA ZA BORBU PROTIV FINANSIRANJA TERORIZMA

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa rukovodiocem Odsjeka za terorizam, Ćazimom Hasanspahićem i saradnicima, sastala se sa zvaničnicima Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma i globalnog programa za borbu protiv finansiranja terorizma, Daniel Stonecipher i Kamalan Anwar.

Glavna tužiteljica predstavila je rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u oblasti borbe protiv terorizma. Posebno je istakla značajne rezultate u podizanju optužnica iz ove oblasti, kao i rad i aktivnosti u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, a sa ciljem jačanja vladavine prava i sigurnosti građana u Bosni i Hercegovini.

Tužioci Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama i imaju dobru saradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koji predstavlja opasnost na globalnom planu.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima saradnje globalnog programa za borbu protiv finansiranja terorizma sa institucijama BiH, odnosno Tužilaštvom BiH, u smislu jačanja kapaciteta u ovoj oblasti. Učesnici sastanka su se složili da je globalna saradnja neophodna za borbu protiv terorizma i finansiranja terorizma, te da su spremi na saradnju u budućnosti.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba