Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA ZDRUŽENA OPERACIJA ZAPLJENE CIGARETA U VRIJEDNOSTI OD OKO 1,3 MILIONA KM

22.07.2021. 12:30

Aktivnosti su, po nalogu Tužilaštva BiH, realizovali policijski službenici SIPA-e uz podršku uposlenika UIO BiH, Granične policije BiH i policijskih agencija iz oba entiteta.

 

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA ZDRUŽENA OPERACIJA ZAPLJENE CIGARETA U VRIJEDNOSTI OD OKO 1,3 MILIONA KM

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, izvršili su pretres kamiona – cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 hiljada kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 miliona KM i jedna je od najvećih zapljena ilegalnih cigareta realizovanih na podučju Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu vodi se istraga za krivična djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe  (član 215.), nedozvoljen promet akciznih proizvoda (član 210a.) i krijumčarenje (član 214.) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realizovanoj po nalogu Tužilaštva BiH, sudjelovali su i pružili podršku  Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UIO BiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Kantona Sarajevo i MUP HNK PU Prozor.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, preduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao krivičnih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba