Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH INFORMISANO O HAPŠENJU OPTUŽENOG PERE VINCETIĆA (1968) NA PODRUČJU HRVATSKE

21.07.2021. 14:35

Radi se o predmetu realizovanom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je podršku dao i tužilac pri MRMKS-u, Serge Brammertz.

TUŽILAŠTVO BiH INFORMISANO O HAPŠENJU OPTUŽENOG PERE VINCETIĆA (1968) NA PODRUČJU HRVATSKE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisano je da je na području Osiječko-baranjske županije lišen slobode osumnjičeni Pero Vincetić zv. ”Konj” rođen 1968. godine (koristi se i identitetom Marco Vidovic), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

U okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH su, u skladu sa Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za krivično gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima nalazi se na području R Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama preduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba