Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a

15.07.2021. 12:53

Centralne teme sastanka odnosile su se na zajedničku saradnju i aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa tužiteljicom Merisom Nurkić i saradnicima, sastala se sa zvaničnicima Misije OSCE-a, Valiant Richey, specijalnim predstavnikom i koordinatorom OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima, Michelom Schuetzom, šefom Sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH i Borisom Topićem, savjetnikom za borbu protiv trgovine ljudima Misije OSCE-a u BiH, koji su angažovani u segmentu borbe protiv trgovine ljudima i pružanja pomoći žrtvama i oštećenima u ovim krivičnim djelima.

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala zvaničnike OSCE-a o ostvarenim rezultatima u predmetima krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima te radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, na čijem je čelu je skoro 5 godina. Istakla je kako je, zahvaljujući između ostalog i radu Tužilaštva BiH, Udarne grupe kao i specijalizovane mreže tužilaca i istražilaca, Bosna i Hercegovina nepredovala na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2. 


Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OSCE-a o najnovijim izmjenama Pravilnika Tužilaštva BiH, koje su omogućile formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Tužilaštvu BiH.

 

Posebno je istakla značaj edukacija iz ove oblasti koje je pružala Misija OSCE-a, naročito u pogledu ranog prepoznavanja žrtava trgovine ljudima u migrantskoj populaciji, te pružanja pomoći istima, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se susreće Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, s obzirom da ranjive kategorije, najčešće djeca i žene, nemaju identifikacione dokumente, brzo mijenjaju mjesto boravka i imaju strah od organizatora njihove eksploatacije.

 

Također, postojanje jezičke barijere otežava uspostavljanje direktne komunikacije zbog čega se moraju uključiti prevodioci jezika zemalja iz kojih migranti dolaze u Bosnu i Hercegovinu. 

 

Glavna tužiteljica istakla je značaj saradnje sa nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć žrtvama, posebno zbog omogućavanja smještaja u sigurne kuće, do okončanja započetih postupaka. 

 

Također je istakla značaj saradnje udarnih grupa iz regiona, s obzirom na istovjetnu problematiku u oblasti ilegalnih migracija i žrtava trgovine ljudima, te predstavnike Misije OSCE-a upoznala da je krajem prošlog mjeseca održan online sastanak na navedenu temu.

 

Tužilaštvo BiH i Misija OSCE-a u BiH imaju dobru višegodišnju saradnju u različitim oblastima vladavine prava i ta će se saradnja intenzivno nastaviti i u budućnosti, jer osim u oblasti predmeta trgovine ljudima koji su prioritet u radu Tužilaštva BiH, Misija OSCE-a u BiH pruža pomoć Tužilaštvu BiH u svim oblastima  u kojima realizuje projekte i aktivnosti podrške pravosuđu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba