Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU BOSANSKE GRADIŠKE

22.06.2021. 15:18

Optuženi Macura Rade (1963) tereti se za zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU BOSANSKE GRADIŠKE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Macura Radeta, rođenog 1963. godine u mjestu Bistrica, Bosanska Gradiška, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u mjesecu lipnju 1992. godine, u svojstvu zapovjednika VRS (zapovjednik 1. čete 2. bataljona 1. lake  gradiške brigade), postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, kao zapovjednik snaga VRS, zajedno sa njemu podređenim vojnicima, dana 23.6.1992. godine vršio vojnu akciju pretresa terena, gdje se na navedenoj lokaciji nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice sa R Hrvatskom na rijeci Savi.

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovijedao optuženi, vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja ubili navedene civile, čija su tijela 2003. godine pronađena, ekshumirana i identicirana.

Optuženi Macura Rade tereti se da je za vrijeme provedbe navedene vojne akcije istom neposredno zapovijedao i bio fizički nazočan na mjestu događaja, u akciji izravno sudjelovao  sa njemu podređenim vojnicima, te propustio poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji tog zločina budu procesuirani i kažnjeni, čime je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka c) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba