Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА ИЗ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

16.06.2021. 11:06

Оптужени се терете да су организовали и реализовали кријумчарење веће групе миграната чамцем преко водене границе на ријеци Дрини, у близини Зворника.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА ИЗ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.     Kamran Zakhil, рођен у Кабулу, Авганистан, држављанин Авганистана, налази се у притвору,

2.     Darwish Zainullah, рођен у Јала Абат, Авганистан, држављанин Авганистана, налази се у притвору.

Оптужени се терете да су, дјелујући заједнички и у договору, ради остваривања незаконите имовинске користи, организовали, омогућили и лично учествовали у кријумчарењу веће групе илегалних миграната из Републике Србије, преко водене границе на ријеци Дрини, на територију Босне и Херцеговине.

У оптужници се наводи да су оптужени поступали супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција Уједињених нација о борби против транснационалног и организованог криминала тако што су дана 23.04. ове године, на подручју мјеста Козлук, општина Зворник, у вријеме смањене видљивости у ноћним часовима, излажући их опасности за безбједност као и опасности од утапања, превезли чамцем групу од 11 илегалних миграната са подручја Србије у БиХ, након чега су од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ откривени и лишени слободе.

У групи илегалних миграната били су држављани Пакистана, Авганистана, Судана, Еритреје и Тогоа, који нису посједовали документе за законит улазак и боравак у Босни и Херцеговини, те су предати на даље поступање Служби за послове са странцима БиХ.

Оптужени се терете да су превозили кријумчарена лица у Босни и Херцеговини на начин којим се угрожава живот и безбједност кријумчарених лица, омогућивши им на тај начин боравак у БиХ, чиме су починили кривично дјело кријумчарења лица из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba