Вијести

НА ЕКСХУМАЦИЈИ У КАЛИНОВИКУ ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ УКУПНО 7 ЖРТАВА

07.06.2021. 15:23

Сви пронађени посмртни остаци ће бити упућени на ДНК анализу како би се утврдио идентитет жртава.

 

НА ЕКСХУМАЦИЈИ У КАЛИНОВИКУ ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ УКУПНО 7 ЖРТАВА

У наставку ексхумације на локацији Добро Поље у општини Калиновик, пронађени су посмртни остаци још двије жртве у овој масовној гробници, тако да су до сада пронађени посмртни остаци најмање седам лица на овом локалитету, као и више скелетних остатака великих костију, које ће значајно помоћи у утврђивању идентитета несталих лица чији су остаци пронађени.

Истражилац из Посебног одјела за ратне злочине координише рад и активности овлаштених службених лица која учествују у процесу ексхумације која се, на наведеној врло неприступачној локацији, врши већ 7 дана, у свим временским условима.

Након окончања процеса ексхумације, посмртни остаци биће прослијеђени у просектуру у Високом како би се што прије отпочело са процесом утврђивања идентитета страдалих лица пронађених на овом подручју.

На пронађеним посмртним остацима уочени су трагови предмета за везивање, као и оштећења настала дјеловањем ватреног оружја, што ће значајно помоћи у истрази у овом предмету Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

У процесу ексхумације учествовали су представници Института за нестала лица – ИНЛ БиХ, Међународне комисије за нестала лица (ICMP) у БиХ, љекар патолог судске медицине који је радио на идентификацији посмртних остатака, потребни радни и механизација, као и полицијски службеници SIPA-е, те полицијски службеници МУП-а РС који су обезбјеђивали локацију ексхумације, коју су у претходним данима посјетили и представници међународних институција укључених у процес тражења несталих лица у БиХ.

До сазнања о наведеној локацији, за коју су пронађене информације да се ради о масовној гробници, дошло се заједничким оперативним радом SIPA-е и Тужилаштва Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba