Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРЕДУЗЕЛО ЈЕ СВЕ ПОТРЕБНЕ АКТИВНОСТИ У СКЛАДУ СА СТАНДАРДНОМ ОЗНАКОМ

26.05.2021. 15:41

Тужилаштво Босне и Херцеговине испунило је све обавезе предвиђене Анексом “Б” Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, те је дана 24.12.2020. године, на основу информација прикупљених од свих тужилаштава у Босни и Херцеговини, сачинило те ВСТС-у БиХ и Сталној комисији за ефикасност тужилаштава у БиХ доставило извјештај о предметима  и лицима са ранијом стандардном ознаком "А", јер Надзорни орган за праћење провођења Ревидиране државне стратегије још увијек није формиран.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРЕДУЗЕЛО ЈЕ СВЕ ПОТРЕБНЕ АКТИВНОСТИ У СКЛАДУ СА СТАНДАРДНОМ ОЗНАКОМ

Преостали неријешени предмети у којима се налазе  лица са ранијом стандардном ознаком "А" су увршетни у план приоритетног рјешавања предмета Тужилаштва Босне и Херцеговине, поводом чега је главна тужитељка Гордана Тадић донијела и Обавезно упутство о поштивању циљева и мјера утврђених Ревидираном државном стратегијом за рад на предметима ратних злочина. 

До формирања Надзорног органа, који ће моћи од свих тужилаштава у Босни и Херцеговини тражити информације и податке о провођењу предвиђених мјера и приоритета,  Тужилаштво БиХ ће извјештај о поступању у предметима за лица са стандардном ознаком "А", достављати и даље ВСТС-у БиХ и Сталној комисији.

Напомињемо да су тужиоци Тужилаштва БиХ до сада подигли оптужнице против више од 900 лица оптужених за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, као и у предметима прослијеђеним из МКСЈ-а, те да је до данас правоснажно изречено више од 3200 година затвора, што показује опредијељеност Тужилаштва БиХ у борби за кажњавање почињених ратних злочина у свим крајевима Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba