Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PREDUZELO JE SVE POTREBNE AKTIVNOSTI U SKLADU SA STANDARDNOM OZNAKOM

26.05.2021. 15:41

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ispunilo je sve obaveze predviđene Anexom “B” Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te je dana 24.12.2020. godine, na osnovu informacija prikupljenih od svih tužilaštava u Bosni i Hercegovini, sačinilo te VSTV-u BiH i Stalnoj komisiji za efikasnost tužilaštava u BiH dostavilo izvještaj o predmetima  i osobama sa ranijom standardnom oznakom "A", jer Nadzorni organ za praćenje provođenja Revidirane državne strategije još uvijek nije formiran.

TUŽILAŠTVO BiH PREDUZELO JE SVE POTREBNE AKTIVNOSTI U SKLADU SA STANDARDNOM OZNAKOM

Preostali neriješeni predmeti u kojima se nalaze  osobe sa ranijom standardnom oznakom "A" su uvršetni u plan prioritetnog rješavanja predmeta Tužilaštva Bosne i Hercegovine, povodom čega je glavna tužiteljica Gordana Tadić donijela i Obavezno uputstvo o poštivanju ciljeva i mjera utvrđenih Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.  

Do formiranja Nadzornog organa, koje će moći od svih tužilaštava u Bosni i Hercegovini tražiti informacije i podatke o provođenju predviđenih mjera i prioriteta,  Tužilaštvo BiH će izvještaj o postupanju u predmetima za osobe sa standardnom oznakom "A", dostavljati i dalje VSTV-u BiH i Stalnoj komisiji.


Napominjemo da su tužioci Tužilaštva BiH do sada podigli optužnice protiv više od 900 osoba optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao i u predmetima proslijeđenim iz MKSJ-a, te da je do danas pravosnažno izrečeno više od 3200 godina zatvora, što pokazuje opredijeljenost Tužilaštva BiH u borbi za kažnjavanje počinjenih ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba