Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE CIGARETA U VRIJEDNOSTI OD 1,15 MILIONA KM

14.05.2021. 08:45

Optuženi Kalač Mevljudin (1977) iz Crne Gore, tereti se da je u teretnom motornom vozilu iz Crne Gore u BiH prokrijumčario veliku količinu cigareta namijenjenih ilegalnom duhanskom tržištu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE CIGARETA U VRIJEDNOSTI OD 1,15 MILIONA KM

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv:

-      Kalač Mevljudina, rođenog 1977. godine u Rožajama, državljanin Crne Gore, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, 20.02.2021. godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčario veliku količinu cigareta koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore ka krajnjem odredištu u R Hrvatskoj.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je upotrebom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta procijenjene tržišne vrijednosti od 1.149.872,07 KM.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je lišen slobode i od tada se nalazi u pritvoru.

Ova zapljena jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio krivično djelo-krijumčarenje iz člana 214. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba