Vijesti

NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU POPOVO OSOJE, KOD ZAVIDOVIĆA, PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE

12.05.2021. 13:21

Istražilac Tužilaštva BiH na mjestu ekshumacije, po nalogu tužioca, koordinirao je rad ovlaštenih službenih osoba koje su sudjelovale u procesu ekshumacije.

NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU POPOVO OSOJE, KOD ZAVIDOVIĆA, PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE

Na lokalitetu Popovo Osoje, u blizini Vozuće i Zavidovića, realizovan je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu.

Na mjestu ekshumacije pronađeni su fragmenti posmrtnih ostataka jedne osobe, koji su izuzeti i bit će proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize.

Ekshumacijom je rukovodio istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije bili su prisutni ljekar patolog sudske medicine, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP-a BiH, kao i pripadnici policije MUP-a ZDK koji su osiguravali lokaciju.

Proces ekshumacije realizovan je na udaljenom i nepristupačnom terenu.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa službenicima partnerskih institucija i agencija, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba