Вијести

ТУЖИЛАЦ ОДСЈЕКА ЗА ТЕРОРИЗАМ КООРДИНИШЕ АКТИВНОСТИ SIPA-е И НАДЛЕЖНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ВЕЗИ СА ЛИШЕЊЕМ СЛОБОДЕ ДРЖАВЉАНКЕ БиХ ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКИХ АКТИВНОСТИ

12.05.2021. 11:12

У законском року од 72 часа, који је предвиђен у предметима за тероризам, осумњичена ће бити приведена у Тужилаштво БиХ гдје ће бити испитана у својству осумњичене, те ће бити предложено одређивање мјере притвора због опасности од бјекства.

 

ТУЖИЛАЦ ОДСЈЕКА ЗА ТЕРОРИЗАМ КООРДИНИШЕ АКТИВНОСТИ SIPA-е И НАДЛЕЖНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ВЕЗИ СА ЛИШЕЊЕМ СЛОБОДЕ ДРЖАВЉАНКЕ БиХ ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКИХ АКТИВНОСТИ

Дјелујући у координацији и сарадњи са шефом Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, полицијски службеници  Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, по доласку у БиХ, на аеродрому у Тузли лишили су слободе осумњичену Сену Хамзабеговић (1960) из Тузле, држављанку БиХ и Швајцарске Конфедерације.

Наведена осумњичена је под истрагом због кривичних дјела финансирања терористичких активности из члана 202. Кривичног закона БиХ.

Осумњичена је да је у периоду од 2013. године, слањем новца и финансијске подршке, као и на друге начине, пружала подршку држављанима Босне и Херцеговине који су боравили на страним ратиштима на подручју Сирије и Ирака, у структурама тзв. “ИСИЛ“-а, између осталог и своме супругу који је имао значајну позицију и улогу унутар терористичких структура повезаних са “ИСИЛ“-ом који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом, а који се још увијек налази у бјекству.

Након лишења слободе у Тузли, извршен је претрес објеката које осумњичена користи.

Тужилаштво БиХ и партнерске безбједносне агенције и институције у БиХ и иностранству, дужи временски период, прикупљали су информације о незаконитим активностима осумњичене.

У законском року, који за кривична дјела тероризма износи 72 часа, осумњичена ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље процесуирање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba