Vijesti

TUŽILAC ODSJEKA ZA TERORIZAM KOORDINIRA AKTIVNOSTI SIPA-e I NADLEŽNIH INSTITUCIJA U VEZI SA LIŠENJEM SLOBODE DRŽAVLJANKE BiH OSUMNJIČENE ZA FINANSIRANJE TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI

12.05.2021. 11:12

U zakonskom roku od 72 sata, koji je predviđen u predmetima za terorizam, osumnjičena će biti privedena u Tužilaštvo BiH gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

 

TUŽILAC ODSJEKA ZA TERORIZAM KOORDINIRA AKTIVNOSTI SIPA-e I NADLEŽNIH INSTITUCIJA U VEZI SA LIŠENJEM SLOBODE DRŽAVLJANKE BiH OSUMNJIČENE ZA FINANSIRANJE TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI

Djelujući u koordinaciji i saradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, policijski službenici  Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, po dolasku u BiH, na aerodromu u Tuzli lišili su slobode osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960) iz Tuzle, državljanku BiH i Švajcarske Konfederacije.

Navedena osumnjičena je pod istragom zbog krivičnih djela finansiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL“-a, između ostalog i svome suprugu koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL“-om koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvršen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inostranstvu, duži vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za krivična djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

 

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba