Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ РЕАЛИЗУЈУ СЕ АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ОПЕРАТИВНЕ АКЦИЈЕ “ШИША” ЗБОГ КОРУПТИВНИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

11.05.2021. 11:41

Мета акције кодног назива “Шиша”, међу којима су и осумњичени царински службеници УИО БиХ, су лица осумњичена да су дужи временски период увозила акцизну робу, а у документацији приказивали да се ради о роби која је ослобођена плаћања акцизе.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ РЕАЛИЗУЈУ СЕ АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ОПЕРАТИВНЕ АКЦИЈЕ “ШИША” ЗБОГ КОРУПТИВНИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију полицијски службеници Граничне полиције БиХ, у сарадњи са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ и Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA), на терену врше претресе на већем броју локација на подручју Босне и Херцеговине.

Акцијом је обухваћено 10 лица, међу којима се налази и више службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ. 

Лица која су предмет истраге осумњичена су за кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. КЗ-а БиХ, а у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. и кривичном дјелом царинска превара из члана 216. КЗ-а БиХ.

Након окончања претреса, поступајући тужилац донијеће одлуку о даљим активностима према осумњиченим лицима.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама, ради на предметима у борби против коруптивних кривичних дјела, нарочито у области гдје су за коруптивне радње осумњичена овлаштена службена лица у институцијама БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba