Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, НА ПОДРУЧЈУ БАЊА ЛУКЕ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ НЕОВЛАШТЕНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОМЕТА ОРУЖЈА И ЕКСПЛОЗИВА

11.05.2021. 11:32

Операција се реализује у сарадњи са партнерским институцијама Републике Аустрије, а односи се на кријумчарење веће количине од око 4,5 килограма врло разорног експлозива са подручја БиХ у Републику Аустрију.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, НА ПОДРУЧЈУ БАЊА ЛУКЕ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ НЕОВЛАШТЕНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОМЕТА ОРУЖЈА И ЕКСПЛОЗИВА

По налогу тужиоца Тужилаштва БиХ реализује се обимна акција на подручју Бања Луке, у којој учествују полицијски службеници МУП-а РС, а истражилац Тужилаштва БиХ налази се на терену гдје координише активности.

Ради се о активностима које се реализују у сарадњи са партнерским институцијама Републике Аустрије, а односе се на процесуирање кривичних дјела организованог криминала, неовлаштеног промета оружјем и војном опремом и неовлаштеног промета опојним дрогама.

На подручју Бања Луке, мета операције је један осумњичени а претреси се врше на укупно двије локације. Током претреса пронађени су доказни материјали битни за поступак.

Истрага се односи на кријумчарење око 4,5 килограма разорног експлозива Нитропент, заједно са штапинима  и механизмима за даљинско активирање, укључујући даљинске и саботажне упаљаче, који се често користе у извршењима терористичких аката и криминогених активности.

Експлозив је прокријумчарен у Аустрију, гдје је једно лице процесуирано и осуђено на вишегодишњу казну затвора, а активности у БиХ односе се на лице које је учествовало у набавци, сакривању и кријумчарењу експлозива из Босне и Херцеговине према Р Аустрији.

Такође, извршено је кријумчарење и мање количине опојне дроге.

Након што се активности окончају, осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba