Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, NA PODRUČJU BANJA LUKE, REALIZUJE SE AKCIJA U BORBI PROTIV NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA ORUŽJA I EKSPLOZIVA

11.05.2021. 11:32

Operacija se realizuje u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnosi se na krijumčarenje veće količine od oko 4,5 kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Republiku Austriju.

 

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, NA PODRUČJU BANJA LUKE, REALIZUJE SE AKCIJA U BORBI PROTIV NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA ORUŽJA I EKSPLOZIVA

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH realizuje se obimna akcija na području Banja Luke, u kojoj sudjeluju policijski službenici MUP-a RS, a istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti.

Radi se o aktivnostima koje se realizuju u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnose se na procesuiranje krivičnih djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Na području Banja Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Tokom pretresa pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak.

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima  i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koriste u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je sudjelovala u nabavci, sakrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema R Austriji.

Također, izvršeno je krijumčarenje i manje količine opojne droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba