Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZUJE SE EKSHUMACIJA U MJESTU MALEŠIĆI, OPĆINA ILIJAŠ

10.05.2021. 13:17

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužioca  koordinira rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

 

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZUJE SE EKSHUMACIJA U MJESTU MALEŠIĆI, OPĆINA ILIJAŠ

Prema preliminarnim informacijama, do kojih su došli predstavnici Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, na navedenoj lokaciji trebali bi se nalaziti posmrtni ostaci troje članova porodice bošnjačke nacionalnosti, sa područja Ilijaša, koji su na navedenoj lokaciji ubijeni i ukopani 1992. godine.

Na mjestu eskhumacije, uz istražioca Posebnog odjela za ratne zločine, prisutni su i policijski službenici SIPA-e, ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ICMP-a u BiH, kao i potrebni radnici i mehanizacija, te policijski službenici koji vrše osiguranje lokacije.

S obzirom da se radi o ekshumaciji gdje se vrše potrebni mašinski radovi na uklanjanju zemlje, na mjestu događaja su prisutni predstavnici preduzeća nadležnog za auto-ceste, kao i stručna osoba geodetsko-građevinske struke.

Prema planu potrebnih radova, danas započeti proces ekshumacije nastaviti će se u narednim danima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, preduzima aktivnosti u procesima ekshumacija i traganja za posmrtnim ostacima nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba