Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME

07.05.2021. 15:31

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME

- MEHMEDIKA EDINA, rođenog 1968. godine u Sarajevu, ranije osuđivanog,  državljanina BiH,

- ŠPAGO HARISA, rođenog 1979. godine u Mostaru, državljanina BiH,

- BERKOVIĆ RIFETA, rođenog 1989. godine u Kladnju, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

- MEZETOVIĆ ASMIRA, rođenog 1991. godine u Tuzli, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu tokom mjeseca decembra 2020. godine i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika,  te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač  RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.

Navedeni optuženi se nalaze u pritvoru, a uz optužnicu je predloženo i produženje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačke a) i c) ZKP-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba