Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA SASTANKU O REGIONALNOM PROJEKTU PRAĆENJA PROCESUIRANJA PREDMETA ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KORUPCIJE

29.04.2021. 12:47

Projekat se, uz podršku Delegacije EU u BiH, realizuje u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, a obuhvatat će zemlje regiona Zapadnog Balkana.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA SASTANKU O REGIONALNOM PROJEKTU PRAĆENJA PROCESUIRANJA PREDMETA ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KORUPCIJE

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sudjelovala je na video-konferenciji u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i Delegacije Evropske unije u BiH, koja je posvećena regionalnom projektu analize i praćenja procesuiranja organiziranog kriminala i korupcije.

Na sastanku su sudjelovali i šefica Misije OSCE-a u BiH Nj. E. Kathleen Kavalec, šef Delegacije EU u BiH, Nj. E. Johann Satller, zvaničnica Misije OSCE-a zadužena za realizaciju projekta u BiH, Meagan Smith Hrle, te najviši zvaničnici pravosudnih institucija u BiH, predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija, potpredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i ministar pravde Josip Grubeša.

Glavna tužiteljica Tadić istakla je punu podršku ovom projektu, kao i opredijeljenost Tužilaštva BiH za odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.  

Tužilaštvo BiH u radu ima veći broj složenih predmeta organiziranog kriminala, koji često imaju regionalnu i međunarodnu dimenziju, a u protekle dvije godine pokrenute su značajne aktivnosti u borbi protiv korupcije, koje su dijelom već rezultirale sudskim postupcima koji su u toku.

Na sastanku je istaknut značaj projekata koji pomažu i daju podršku procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, što je zajednički interes zemalja Zapadnog Balkana u procesu jačanja vladavine prava na putu evropskih integracija.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba