Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

29.04.2021. 10:18

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

- ХОЏИЋ МИРЗЕ, рођеног 1988. године у Добоју, држављанина БиХ,

- КАНТИЋ ЕНЕСА, рођеног 1982. године у Тешњу, држављанина БиХ,

- ХАСАНОВИЋ РЕФИКА, рођеног 1970. године у мјесту Добраково, Р Црна Гора, држављанина БиХ и Р Црне Горе,

- МУДРОВ МУХАМЕДА, рођеног 1986. године у Добоју, држављанина БиХ,

- ДУГАЛИЋ АЛЕНА, рођеног 1989. године у Тешњу, држављанина БиХ,

- БУКВИЋ НЕДИМА, рођеног 1986. године у Добоју, држављанина БиХ,

- АХМИЋ АЛМИРА, рођеног 1985. године у општини Тешањ, држављанина БиХ,

- ДИЗДАРЕВИЋ АДНАНА, рођеног 1981. године у Зеници, држављанина БиХ, и

- СМАЈЛОВИЋ ДИНЕ, рођеног 1990. године у Зворнику, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у периоду од септембра мјесеца до 21.12.2020. године, дјелујући као група за организовани криминал, вршили неовлаштену међународну купопродају, пренос, превоз, држање, посредовање у даљој међународној продаји и куповини, па су тако у више наврата набављали веће количине опојних дрога „cannabis“ и синтетичке дроге „speed“ и са подручја Р Албаније превозили на подручје Босне и Херцеговине, те вршили даљу продају опојних дрога.

Према прикупљеним доказима и резултатима истраге, произлази да су оптужени Мирза Хоџић и Кантић Енес организовали и руководили организованом групом, а остали оптужени који су на исти начин намјеравали остварити противправну имовинску корист, па су у тој намјери, вођени заједничким интересом, постали припадници организоване групе у којој су на одлучујући начин доприносили њеном дјеловању, те су имали одређене улоге и задатке.

Оптужени су најчешће користили шифроване термине који су означавали врсту, количину и цијену опојне дроге, као и мјесто и вријеме сусрета ради преузимања и исплате цијене за купљене опојне дроге „cannabis“ и синтетичке  дроге „speed”.

Претресима су пронађене и привремено одузете одређене количине опојних дрога и новца, те вага за прецизно мјерење.

Уз оптужницу је предложено испитивање свједока и стручних лица те је приложен обиман доказни материјал, међу којим и документација о привремено одузетим предметима.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног Закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba