Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK SA DUŽNOSNICIMA MISIJE OESS-a U BiH

21.04.2021. 16:00

Središnje teme odnosile su se na rad na procesuiranju predmeta ratnih zločina, poboljšanje učinkovitosti i suradnju sa partnerskim institucijama u ovoj oblasti.

 

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK SA DUŽNOSNICIMA MISIJE OESS-a U BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa svojim zamjenikom i rukovoditeljem Posebnog odjela za ratne zločine Milankom Kajganićem i suradnicima, održala je sastanak sa Jasnom Dobricik, šeficom Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OESS-a u BiH, te Michaelom Schuetzom i Markom Websterom, iz Sekcije za vladavinu prava pri Misiji OESS-a u BiH, koji su angažirani na praćenju i analizi procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema sastanka odnosila se na implementaciju preporuka iz Izvješća sutkinje Joanne Korner i nastavak aktivnosti u ovoj oblasti.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se provode, kako bi se ubrzalo implementiranje odredbi Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Također se razgovaralo o prenošenju predmeta ratnih zločina na pravosudne institucije oba entiteta i Brčko distrikta, kao i o statusu predmeta koji se odnose na osobe kojima je dodijeljena standardna oznaka "A" i koji se nalaze u prioritetu u planovima rada Tužiteljstva BiH.

Osim toga, na sastanku je razgovarano o načinu ostvarivanja imovinsko-pravnih zahtjeva oštećenih osoba u kaznenom postupku u predmetima ratnih zločina.

Suradnja Tužiteljstva BiH i Misije OESS-a u BiH nastavit će se u narednom razdoblju kako u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, tako i u drugim segmentima u kojima se realizira suradnja sa ovom međunarodnom institucijom.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba