Вијести

РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА ОПЕРАЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА КОДНОГ НАЗИВА “FAST”

13.04.2021. 10:19

У Босни и Херцеговини лишено је слободе 5 лица, а операција је реализована са партнерским институцијама Р Хрватске, гдје су лишена слободе два лица.

РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА ОПЕРАЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА КОДНОГ НАЗИВА “FAST”

Поступајући по налогу и надзором тужиоца Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е, уз подршку МУП-а КС, МУП-а РС, Службе за послове са странцима и ОБА-е БиХ, реализовали су операцију кодног назива “Fast”, те извршили лишење слободе 5 осумњичених лица, као и претресе објеката на више локација.

Активности су реализоване у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом Р Хрватске, а усмјерене су на откивање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната са подручја Босне и Херцеговине према Р Хрватској и даље према другим земљама ЕУ.

Осумњичени организатори су држављани Авганистана, а истрагом је утврђено да су дјелујући као организована група са другим осумњиченим, ради стицања незаконите имовинске користи, организовали, координисали и извршили кријумчарење више десетина илегалних миграната, углавном држављана Авганистана, који су у БиХ дошли из правца Р Србије, те су организовано, преко ријечне и копнене границе, из БиХ кријумчарени у Р Хрватску.

У оквиру ове операције, координисана истрага институција Босне и Херцеговине и Хрватске трајала је више мјесеци, како би починиоци кривичних дјела били откривени и задокументовани.

Осумњичени који су лишени слободе терете се за кривична дјела: организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’, из члана 189а., у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине, а током дана биће предати поступајућем тужиоцу који ће донијети одлуку о даљим активностима.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, проводи више сложених операција усмјерених на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и сложеном мигрантском ситуацијом у Босни и Херцеговини.

Тужилаштво БиХ се захваљује полицијским службеницима свих агенција и институција које су учествовале у међународној акцији “Fast”.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba