Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PROVODI AKTIVNOSTI U ZAJEDNIČKOJ OPERACIJI SA PARTNERSKIM INSTITUCIJAMA AUSTRIJE I NJEMAČKE

12.04.2021. 11:19

Radi se o obimnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog zvaničnika bankarskog sektora.

 

TUŽILAŠTVO BiH PROVODI AKTIVNOSTI U ZAJEDNIČKOJ OPERACIJI SA PARTNERSKIM INSTITUCIJAMA AUSTRIJE I NJEMAČKE

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje sa institucijama Austrije i Njemačke. Istovremeno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.

Na području BiH osumnjičen je bivši visoki zvaničnik iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih službenika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ili detalja.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba