Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ И МРЕЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ТУЖИЛАЦА И ИСТРАЖИЛАЦА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

31.03.2021. 16:32

Главна тужитељка Гордана Тадић предсједавала је састанком који је ради пандемијских мјера одржан путем видео-конференције, а централне теме односиле су се на најактуелнија дешавања и дјеловања агенција и институција за провођење закона у овој области.

 

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ И МРЕЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ТУЖИЛАЦА И ИСТРАЖИЛАЦА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Састанак Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције, као и Мреже специјализованих тужилаца и истражилаца за борбу против трговине људима, одржан је путем видео-конференције, а на састанку су учествовали званичници из правосудних, полицијских, безбједносних и агенција за провођењу закона са нивоа државе Босне и Херцеговине, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, као и представници међународних институција које су укључене у борбу против трговине људима.

Централне теме састанка односиле су се на редовно извјештавање и разматрање заједничких активности у области борбе против трговине људима и илегалних миграција, као и заједнички рад и план активности институција у борби против ове врсте кривичних дјела.

На састанку је закључено да је дошло до напретка у процесуирању кривичних дјела трговине људима, а о чему су извијестили чланови Ударне групе и државни координатор за борбу против трговине људима и члан Ударне групе, Самир Ризво, који је упознао учеснике састанка да су формирани координациони тимови за борбу против трговине људима на свим нивоима у Босни и Херцеговини.

Иако су до сада остварени одређени помаци у остваривању резултата у борби против трговине људима, потребно је и даље интензивирати рад у овој области у циљу заштите жртава, као посебно рањиве популације. Такође је потребно наставити са едукацијама, посебно у области идентификовања елемената трговине људима у оквиру кривичних дјела кријумчарења лица.

Активан и континуиран рад Ударне групе и Мреже у вријеме отежаних активности због пандемије Covid 19, изузетно је важан као допринос борби против трговине људима и илегалних миграција као битног сегмента у остваривању владавине права, у чему помоћ и подршку пружа и међународна заједница.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba