Vijesti

DARKO ELEZ IZRUČEN TUŽILAŠTVU BiH I PRAVOSUĐU BOSNE I HERCEGOVINE

03.03.2021. 20:05

Aktivnosti su realizovane u koordinaciji Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama R Srbije.

DARKO ELEZ IZRUČEN TUŽILAŠTVU BiH I PRAVOSUĐU BOSNE I HERCEGOVINE

Osumnjičeni Elez Darko (1980) danas je u popodnevnim satima, vazdušnim putem, izručen iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini realizovali MUP RS, Sudska policija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, Granična policija BiH i MUP KS.

Nakon izručenja, Elez je uz visoke mjere sigurnosti transportovan u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Elez Darka realizovano je zajedničkim radom i dobrom saradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje svim institucijama koje su učestvovale i dale podršku u realizaciji ove akcije.

Darko Elez jedan je od optuženih u okviru predmeta “Lutka” u kojem su optuženi procesuirani za ubistva, pokušaje ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela, dok je optuženi Elez bio nedostupan, a također, Tužilaštvo BiH radi na obimnom predmetu organiziranog kriminala koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe koje su pod istragom zbog teških krivičnih djela organiziranih ubistava, iznuda i drugih krivičnih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba