Vijesti

U TOMISLAVGRADU SE PROVODE AKTIVNOSTI NA IDENTIFIKACJI POSMRTNIH OSTATAKA

26.02.2021. 14:43

U krugu Gradskog groblja Karaula, po nalogu Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je pregled posmrtnih ostataka, radi izuzimanja DNK uzoraka a radi identifikacije posmrtnih ostataka.

U TOMISLAVGRADU SE PROVODE AKTIVNOSTI NA IDENTIFIKACJI POSMRTNIH OSTATAKA

Prigodom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog podrijetla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a točan identitet će biti utvrđen DNK analizom.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.

Uz istražitelja Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu nalaze se i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski djelatnici MUP-a Kantona 10.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenju broja nestalih osoba za kojima se traga.

Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba