Vijesti

SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE ODRŽAN U TUŽILAŠTVU BiH

25.02.2021. 16:06

Na sastanku je razgovarano o izvještavanju i razmatranju zajedničkih aktivnosti u prevazilaženju aktuelnih problema u procesuiranju predmeta koji se odnose na trgovinu ljudima i ilegalne migracije.

SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE ODRŽAN U TUŽILAŠTVU BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe, koji je održan u sjedištu Tužilaštva BiH u Sarajevu.

U radu Udarne grupe aktivno sudjeluje oko 20 zvaničnika iz tužilaštava, policijskih i sigurnosnih agencija i institucija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkim aktivnostima u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima, krijumčarenja ilegalnih migranata i drugih krivičnih djela iz ove oblasti, te je nakon izlaganja rezultata rada svih institucija u proteklom periodu zaključeno da postoje pozitivni pomaci u pogledu procesuiranja ove vrste krivičnih djela.

Navedeni rezultati su rezultat rada članova Udarne grupe, te specijalizovane Mreže tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i formiranih koordinacijskih timova na entitetskim i lokalnim nivoima.

Također, ulažu se značajni zajednički napori u prepoznavanju elemenata krivičnih djela trgovine ljudima u okviru krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno unutar migrantske populacije koja se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Članovi Udarne grupe zahvalili su se predstavnicima međunarodne zajednice koji putem edukacija tužilaca, istražilaca i sudija, te na druge načine daju podršku jačanju vladavine prava u ovoj oblasti.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba